14 Haziran 2011 Salı

Masa Tenisi

Masa tenisi
Kurallar
Alıntı:
Servis kullanılırken top en az 16 cm yükselecektir.
Sayı kazanma şartları
 
Alıntı:
Servis atan geçerli bir servis atamazsa.
Karşılayan oyuncu topu karşılayamazsa.
Topa vurduğunuzda karşı sahaya gitmez veya fileye giderse.
Oyun sırasında serbest elinizle masaya dokunursanız..
Oyun sırasında vücudunuzun herhangi bir kısmı file düzeneğine dokunursa.
Oyun sırasında masayı yerinden oynatırsanız.
Topa peş peşe iki defa vurursanız.
Top sizin sahanızda peş peşe iki defa zıplarsa.
Çiftlerde bir oyuncu sırası gelmeden topa vurursa.
Topa kendi sahanıza değmeden vurursanız.
Tarihçesi
Alıntı:
Bu sporun salon tenisi adıyla bilinen en eski şekli 1880 li yıllarda Hindistan ve Güney Afrika'daki İngiliz ordusu tarafından oynanırdı. Puro kutularının kapaklarını raket, yuvarlatılmış şarap şişesi mantarlarını da top olarak kullanırlardı. File olarak da kitapları kullanıyorlardı.


En üst düzeyde oynanan bir masa tenisi maçı.
Milli sporcumuz Melek Hu'nun 2 karşılaşmasından görüntüler


 

Göztepe

ŞANLI GÖZTEPE


Göztepe'miz 1925'te, Altay'ın Alsancaklı ve Güzelyalılı futbolcuları arasında çıkan bir anlaşmazlık sonucu 1925 yılında doğdu.
İSYANLA BAŞLAYAN EFSANE


Izmir'in futbolla tanismasi yüzyilin baslarina rastliyor. Türkiye'de futbolun oynandigi ilk sehirdir Izmir. Kentte sosyal yasam, sanayi ve ticaret gibi, fubol da yabancilarin egemenligindedir. Dönemin maçlari Apollon, Pelops, Evangelidis, Midilli gibi Yunan-Ingilis-Ermeni karisimi takimlarla yapilmaktadir. Izmir'in ilk spor kulübü olarak Karsiyaka 1912'de kurulur. 1914'te onu Altay izler... Altay futbolda, kisa sürede kentin en basarili takimi haline gelir. Fakat basari çekismeleri de beraberinde getirir. 1923'teki Ankara seyahati sonrasi Dönertas grubunun ayrilmasiyla Altinordu kurulur. Ama huzursuzluk sona ermez. 1925'te bu kez Aydin'a giden kafilede, tren yolculugu sirasinda tartisma çikar. Aslinda o seyahatten önce de, Altay'da Alsancaklilarla, Kokaryalilar'in (Güzelyali) arasi açiktir. Trende tartisilan olayin ne oldugu hala bilinmez ama iki grubun taraftarlarinin birbiri oyunculari aleyhine yapilan tezahürattan bu kavganin çiktigi söylenir. Sonuçta Nebil ve Vefat kardeslerle, Ferit Simsaroglu, Necati, Ferit, Nüzhet ve Muzaffer beyler, yeni bir kulüp kurma fikrini benimserler.




Kuruluş 14 Haziran'da
Gayriresmi olarak bugünkü Göztepe'mizin temeli böylece atilmis olur. 14.06.1925'te yapilan ilk kongrede Göztepe'mizin fahri baskanligina o günün valisi Kazim Dirik seçilir. Idare heyetinde ise su isimler bulunmaktadir: Simsar Fehmi (Simsaroglu) Baskan, Turan Dirik 2. Baskan, Mühendis Aziz, Mustafa, Murteza, Serif ve Alaettin Beyler, Ahmet Özgirgin (Genel Kaptan), Adil Burgöz (Denizcilik Subesi). Mithatpasa Caddesi 1091 numarada, bir yöneticiye ait yillarca "kampevi" olarak kullanilan binaya yerlesen kulübümüz, 10 Mart 1966'da 1170 numaradaki Denizcilik Lokali'ne (bugünkü kulüp binasi) tasinacaktir. Kurulus kongresinde kulübümüzün adinin, semtin adi olan GÖZTEPE, renklerinin SARI KIRMIZI, formasinin çubuklu olmasi karara baglanir. Fuat Göztepe efsanesi Baslangiçta hayli dar olan kadro, daha sonra diger küskünlerin de katilmasiyla güçlenir. Altay'dan Göztepe'mize katilan son oyuncu, yine Alsancaklilarla anlasamayan Fuat Göztepe'dir. Okulda baslayan futbol hayatina Altay'in üçüncü takiminda devam eden Fuat Göztepe, bir maçta Dominico isimli Rum futbolcunun kendi yerine oynatilmasini hazmedemez ve 1931'de Göztepe'mize geçer. Göztepe'miz bu tarihte federe olmustur. Fuat Göztepe o dönemde, senede sadece bir veya iki kez yapilan milli maçlarda, toplam 5 kez A Milli Takim formasini giyer. Yunanistan'in Enonis takiminin 4-3 maglup edildigi maçta 4 golü de atarak destan yazar.

Izmir mahalli kümesindeki ilk maçlarini, 1926 yilinda Altay, Bayrakli ve Hilalspor'un katildigi Beyaz Grup'ta oynayan Göztepe'miz, 1937 yilinda bir emrivaki ile karsi karsiya kalir. Dönemin Valisi Fazil Güleç, yakin semtlerdeki kulüpleri birlestirme karari almistir. Göztepe'yi, emir verip, "Doganspor" adi altinda Izmirspor ile birlestirir. Ayni dönemde Altinordu, Altay ve Buca "Üçok", Karsiyaka ve Bornova da "Yamanlar" adiyla birlestirilir. Birlesme önerisi kulüpler tarafindan pek hos karsilanmamistir, ancak Vali Güleç "Birlesmeyeni kapatirim" tehdidini savurunca baska çare kalmamistir.

İZMİRSPOR'LA BİRLEŞTİ

Ne var ki birlesen Izmir kulüpleri, Güleç'in Balikesir'e tayini çikinca ayrilip yeniden eski isimlerini alirlar. Ilk yillar, yeni kulüp olmanin yokluk ve sancilari arasinda pek parlak geçmez. Öyleki Göztepe'miz Mahalli Lig'deki ilk sampiyonlugunu Izmirsporla birlestikten sonra Doganspor adiyla lige katildigi 1937 yilinda kazanir. Yani kurulduktan tam 12 yil sonra... 1941-1944 yillari arasinda kendi adiyla üç sampiyonluk daha kazanan Göztepe'miz, artik ulusal düzeyde de oldukça basarili maçlar çikarmaktadir. 1948'de Yunan sampiyonu Apollon'u yenip Göztepe'mize kupa kazandiran ekipte Mustafa Orçunos ile birlikte Seracettin, Mehmet Öktem, Nezihi, Arap Alaattin, Semihi ve Muhsin Avlar gibi önemli futbolcular da vardir.

Tabi daha bitmedi Efsane GÖZTEPE Bundan sonra daha da artıyor...
İLK ŞAMPİONLUK

Yil 1950... Istanbul sampiyonu Besiktas, Ankara sampiyonu Gençlerbirligi, Izmir sampiyonu Göztepe ile grup sampiyonu Izmit Kagitspor Türkiye Sampiyonlugu için karsilasmaktadir. Göztepe'miz Gençlerbirligi'ni 4-1, Kagitspor'u 3-0, Besiktas'i da 1-0 yenerek Türkiye sampiyonlugu kupasini Izmir'e kazandiran ilk takim olur. Sedat Çaglayan'in oynadigi 50'li yillarda Seracettin Kirklar'i, Sagbek Sümer'i, Kaleci Erdogan Akin'i ve diger kahramanlariyla Göztepe'miz, 1952-53'te yeniden Izmir sampiyonu olur. Bu arada profesyonellik resmen baslamistir. Mücadele önce mahalli profesyonel ligde sonra milli lig düzeyinde yapilmaktadir. Izmir ekipleri Istanbul maçlarina Bandirma'ya kadar tren, sonra vapurla, Ankara maçlarina da trenle, birlikte gitmektedirler. Çünkü cumartesi ve Pazar günleri iki maç oynanmaktadir. Bu dönemin Göztepe'si Istanbul'da, zaman Fenerbahçe, Galatasaray ve Besiktas'a karsi galibiyetler alabilmekte ve parlak gelecegin isaretlerini vermektedir.
FİLİBELİ VE SÜVARİ AİLESİ

Izmir'in köklü ailelerinden ikisi, Göztepe Kulübünün gelisimine önemli katkilarda bulundu. Bunlar "Filibeli" ve "Süvari" aileleridir. Türkiye'de profesyonellige geçisin yasandigi 40'larin sonuyla 50'lerin basinda Izmir Ticaret Odasi'nin unutulmaz eski baskanlarindan Sevket Filibeli Göztepe'mizin baskaniydi. 1950 sampiyonlugu onun yönetiminde kazanildi. Sevket Filibeli Ticaret Odasi Baskani seçilince, iki isi birlikte yürütemeyecegi düsüncesiyle Göztepe Baskanligini genel müdürü ve is ortagi Sabahattin Süvari'ye devretti . Sabahattin Süvari de çok uzun süre baskanlik yaparak Efsane Takim'in olusmasina ve zaferlerine büyük katkida bulundu. Kardesi Adnan Süvari de harika takimin basarilarina teknik adam olarak imza atti. Abbas Göçmen Göztepe tarihinin, hatta Türk futbol tarihinin en önemli "kurt"larindan biridir. Kurt sözcügü Ingilizler tarafindan futbolda genç yeteneleri kesfedenler için kullanilir. Abbas Hoca Göztepe'mize bu alanda inanilmaz derecede büyük hizmet vermistir. Efsane takimdaki futbolcularin hemen hemen hepsini o kesfetmistir. Göztepe'mizin ilk profesyonel futbolcusu Koca Kaptan Gürsel Aksel'in agabeyi Güler Aksel olur. Imzayi attiginda henüz 20 yasinda olan Güler Aksel, Manisa Gençlik'ten Göztepe'mize transfer olmustur. 6 yillik profesyonel futbol hayatinin tümü Göztepe'mizde geçer. Zeki Çirpici Göztepe tarihinin en uzun süreyle yöneticilik yapmis kisisidir. Efsane Takim'in kurulmasinda ve yasatilmasinda çok ama çok büyük payi vardir. Rahmetli Gürsel Aksel, agabeyi Güler, Fikri Bayril ve Haluk 1000'er liraya transfer edilir. Zeki Çirpici, B. Mehmet'i ordu karmasi maçlarindan seyredip begenir. Fevzi Zemzem Iskenderunludur. Asker oldugundan Havagücü'nde oynuyordur. Nevzat, Karantina ile oynanan özel maçta kesfedilir. Halil Kiraz, Kaleci Ali Artuner ve Sedat Çaglayan'in yetismesinde Abbas Hoca'nin katkilari büyüktür. Ceyhan Yazar, Mehmet Iskal, Çaglayan Derebasi ve Nihat Yayöz'ü de o kesfetmistir. Göztepe'mizin sanli tarihi büyük basarilarla dolu. GözGöz'ümüzün özellikle 1960'li yillardaki büyük zaferlerde imzasi var. O yillari yasayanlar basarinin sirrini, "sevgi-saygi, dayanisma ve sir vermeme" olarak özetliyorlar. Bu anlayisla gelen basarilar Göztepe sevgisini Izmir ve Ege sinirlarini asip tüm ülkeye, hatta tüm dünyaya, Türkler'in yasadigi her yere ulastirir. Göztepe'miz 1964'ten 1971'e kadar, 5 kez Fuar Sehirleri (simdiki UEFA), 2 kez de Kupa Galipleri olmak üzere tam 7 kez Avrupa kupalarinda mücadele eder. Oynadigi 30 maçta, 10 galibiyet, 2 beraberlik, 18 yenilgi alir. Attigi 37 gole karsilik 48 gol yer.

ATLETİCO MADRİD ZAFERİ

Göztepe'miz Avrupa'daki ilk yillarinda deneyimizdir. 1964-65'te Göztepe'miz Romen Petrolül'e elenir. Ikinci yil 1860 Münih faciasi yasanir. Izmir'de 2-1 galip gelen GözGöz Münih'te sefilleri oynar ve elenir. Giderek deneyim kazanan Göztepe'miz, Anwers'le baslayan zaferlere imza atar. Bu yillarin en büyük zaferi kuskusuz Izmir'de Atletico Madrid'e karsi yasanmistir. 1967-68 Fuar Sehirleri 2. Turundaki o maçin bir numarali kahramani "Bombaci" Halil Kiraz o gün 3-0 kazandiklari maçta biri penaltidan iki gol atmisti. Attigi penalti golü ise kalecinin bakislari arasinda aglari yirtmisti. Göztepe'miz Atletico Madrid'i eler ama bir tur sonra Yugoslav Voyvodino'ya elenir. GözGöz'ümüz 1968-69 sezonunda kupanin en güçlü takimi olarak nitelendirilen OFK Beograd'la yaptigi ilk maçta 3-1 malup oldu. Bu Göztepe'mizi ümitsizlige düsürür. Ancak GözGöz rövans maçini 2-0 kazanarak 4. tura çikar. Hamburg çekilince 5. tura yani yari finale yükselmeyi basarir. Fakat Macar Ujpest Dozsa karsisinda tutunamaz, 1-4 ve 4-0'lik yenilgilerle elenir. Göztepe'miz 5 tur atlayarak 72 takim arasindan yari final hedefine ulasir. Ama yillar sonra Galatasaray 64 takimla 4 tur geçerek bu hedefe ulasir. Göztepe'miz bunu tamami yerli futbolcularla gerçeklestirmistir...

Devamı var...
3.TURA YÜKSELDİK


1969-70'te ise Göztepe'miz Kupa Galipleri'nde Galler'in Cardiff City takimiyla eslesti. Besiktas'in eski çalistiricisi Toschack bu takimda oynuyordu. Izmir'deki maçi Göztepe'miz 3-0 kazandi. Rövansta ise stat tiklim tiklim doluydu. Nasi olur da bir Türk takimi bizi yener diyen herkes oradaydi. Teknik Direktörümüz Adnan Süvari ilk defa o maçta adam adama markaj yaptirdi. Özer'i Toschack'in üstüne oynatti. Ali Artuner, 5-6 gol kurtarinca Göztepe'miz cesaretlendi. Fakat 75. dakikada yedigi golle Cardiff maçi 1-0 kazandi, turu atlayan taraf ise GözGöz oldu. Göztepe'mizin bu dönemdeki basarilari sadece Avrupa Kupalari'nda degildir. GözGöz'ümüz Türkiye Kupasini 1968-69 ve 69-70'te üst üste iki kez kazanir. Cumhurbaskanligi Kupasi'ni ilkinde Galatasaray'a karsi kaptirirlar ama, ikincisinde Fenerbahçe'yi Ankara'da 3-1 yenerek Izmir'e getirirler. Bu kupa Izmir'de ve Ege'de tek olarak kalir... Daha önce 5 yil kupaya uzanmaya çalisan Göztepe'miz büyük bir hayal kirikligi yasamistir. 1966-67 finalinde 2-0 önde götürdügü maçta Altay'la 2-2 berabere kalip, kupayi kura sonucunda Altay'a kaptirmistir. Ama bu arada ligde de üç büyük denilen stanbullularin korkulu rüyasi olup, sampiyonlugu zorlamis ve üçüncülük basarisi göstermistir. Göztepe'miz 1968-69 Kupa Finalinde Izmir'de Galatasaray ile yapilan maçi Ertan'in golüyle 1-0 kazanir. Istanbul'daki beraberlik de kupayi GözGöz 'ümüze getirir. Koca Kaptanimiz Gürsel Aksel sonraki yillarda bu finali söyle anlatir: "Istanbul'a ümitli gitmistik. Türkiye'nin en iyi futbol oynayan ekibi ünvanini koruyacak sekilde açik ve atak oyunu tercih etmistik.

Ilk yariyi 23. dakikada yedigimiz golle 1-0 yenik bitirdik. 90 dakika da bu skorla kapandi. Uzatmalarda 91. dakikadan itibaren Galatasaray kalesine bir kabus gibi çöktük. 100. dakikada Nihat tek basina ataga kalkti. Ceza sahasina girdigi an bomba gibi bir vurusla topu aglara asti. Artik Istanbul seyircisi de bizi alkisliyordu. Maçin sonunda Antrenörümüz Adnan Süvari ve altin golün kahramani Nihat omuzlarimizdaydi." 1968-69 ve 1969-70 sezonlarinda basarinin zirvesine tirmanan Göztepe'mizde, rahmetli Adnan Süvari'nin futbolcularina asiri düskünlügü sonucu olusan tutuculugu, o günlerdeki yönetimin de buna seyirci kalisiyla, efsanevi kadroya taze kan verilmesi ihmale ugrar. Gerçi Özer Yurteri, Mehmet Türkkan (Fuji Mehmet) ve Ali Çaglar gibi gençler takima girmeyi basarmistir, ama üç kisi yeterli degildir. Efsanevi adamlar artik yaslanmistir. Göztepe'de basarili dönemlerin, Sabahattin Süvari baskanliginda, Zeki Çirpici, Ahmet Sevil, Muhittin Ekiz, Nuri Öz, Özdemir Boyar, Sakir Sözügür, Turan Atav ve Elhan Özgenel gibi agir toplardan olusan yönetimi artik yorulmustur. Görev yenilere devredilir. 1976-77'de Göztepe'mize oynanan oyunlarin da etkisiyle küme düsülünce, 77-78'de çikis için kollar sivanir. GözGöz'ümüz 1. lide geri döner ama bir sonraki sezon yine kime düser.
DÜŞÜŞ DÖNEMİ VE...

Düsüs dönemi baslamistir. Göztepe'miz son 20 yilda bir çok badireler atlatir. Kimi zaman tek bir puanla, kimi zaman averajla sampiyonlugu kaçirir, gün gelir gol averajiyla 3. Lig kapisindan döner, kulübün anahtari valiye teslim edilmek istenir. GözGöz'ümüz artik kendisiyle basbasa kalmistir. Yüzlerce yönetici ve teknik adamin görev yaptigi Göztepe'mizde istifalar, kadro disilar, parasizlik, huzursuzluklar, sevinç ve iskitrar abidesi GözGöz'ümüzü istikrarsizlik ve dogal olarak basarisizliga sürükler. 3. Lig'e düsmekten son anda kurtulan Efsane Göztepe'mizin imdadina Yeni Asir yetisir.
Bundan sonraki son 20 yilda da su gelismeler olur:

1981-82: Göztepe'miz 2. Lig'i dördüncü sirada tamamladi.

1982-83: Denizlispor 46 puanla sampiyon olurken, GözGöz'ümüz 36 puanla ligi 5. tamamladi.

1983-84: Eskisehir 49 puanla sampiyon, Göztepe'miz 34 puanla 4. oldu.

1984-85: Son haftaya iki puan önde giren Kayseri, Adana beraberligi ile 40 puana ulasti ve sampiyon oldu. Göztepe'miz Afyon ile 0-0 berabere kalarak 38 puanla 3.lük ile yetindi.

1985-86: Boluspor 52 puanla birinci, Göztepe'miz 37 puanla besinci oldu.

1986-87: Karsiyaka 53 puanla 1. Lig'e çikarken, GözGöz'ümüz 39 puanla ligi altinci tamamladi.

1987-88: Konyaspor 65 puanla sampiyon oldu, Göztepe'miz 56 puanla besincilikte kaldi.

1988-89: Zeytinburnu 85 puanla ligi zirvede bitiriken, GözGöz'ümüz 56 puanla besinci oldu.

1989-90: Göztepe'miz Aydinspor ile çekisti. Efeler 74 puan toplarken GözGöz 65 puanda kaldi.

1990-91: Son haftaya Altay 81, Göztepe'miz 78 puanla girdi. Göztepe deplasmanda Gönen ile berabere kaldi, Altay ise deplasmanda Mugla'yi 2-1 yendi ve ipi gögüsledi.

1991-92: Karsiyaka 78 puanla birinci olurken, Göztepe'miz 53 puanla 4. oldu.

1992-93: GözGöz'ümzü Play-Off'a yükseldi, 18 maçta 13 puan topladi ve ligi 9. sirada tamamladi.

1993-94: Göztepe'miz Klasman Grubu'nu 2. sirada tamamladi. Dardanel 55 puanla birinci oldu.

1994-95: Klasman Grubu'nda son haftaya 51 puanla giren Göztepe'miz Salihli ile 0-0 berabere kaldi, Manisa'yi 4-0 yenen Buca ligi zirvede bitirdi.

1995-96: GözGöz'ümüz ikinci defa Play-Off'a kaldi. Dardanel ve Sariyer 1. Lig vizesi alirken, Göztepe'miz 22 puanla 7. oldu.

1996-97: Göztepe'miz 3. Lig'e düsme korkusu yasadi. GözGöz gibi 40 puani olan Mugla averajla 3. Lig'e düstü.

1997-98: Göztepe'miz sirketlestikten sonra toparlandi ama yine tehlike yasadi. Son haftalara diken üstünde giren GözGöz'ümüz Klasman Grubu'nu 42 puanla 4. tamamladi.

1998-99: Sirketlesme ile güçlenen Göztepe'miz, Play-Off'a girmeyi basardi. Elazig'a evinde 3-1 yenilen sari kirmizi ekibimiz Seker, Sariyer ve Vanspor'u yendi ama kendisi gibi 33 puan toplayan Denizlispor'a geçildi. Vanspor ve Denizlispor direk olarak 1. Lig'e çikmayi basardi, Göztepe'miz ise Antalya'da Ekstra Play-Off'larda Ankara, Batman ve Rizespor'u yenerek 18 yilliik hasrete son verdi.

1999-00: Göztepe'miz 18 yil sonra çiktigi 1. Lig'de ancak 23 puan toplayabildi ve ligin bitimine 6 hafta kala küme düstü.

2000-01: GözGöz'ümüz, Klasman Grubu'nda ligin bitimine üç hafta kala Play-Off'a çikisini garantiledi. Play-Off'ta oynadigi 18 maçta, 14 galibiyet, 2 berabrelik, 4 yenilgi aldi ve 38 puan toplayarak, 2. Lig Şampiyonu olarak Süper Lig'e bir yıl aradan sonra tekrar yükselir.

2001-02: Sarı-kırmızılı ekibimiz, Süper Lig'i 45 puanla 7. sırada tamamladı. UEFA Kupası'na oynama şansını 3 puanla Denizlispor'a kaptırdı.

2002-03: Göztepe'miz 34 maçta topladığı 26 puanla ligi 17. sırada tamamlayınca, küme düşen üç kulüpten biri oldu.

Photoshop

Photoshop Nedir ?
Photoshop grafiklerinizi ve fotoğraflarınızı " şekillendirebileceğiniz " bir resim editörüdür. Dijital ortamdaki herhangi bir sabit görüntüyle ilgili renk ayarlarını yapabileceğiniz dünyanın en popüler programıdır. Elinizdeki fotografik metayla ilgili satürasyon, kontrast, ışık gibi görüntüdeki renklerin tüm özellikleri ile ilgilenebilmenizi sağlamaktadır. Bu üstün özellikleri sayesinde bu alanda bir standart olmuştur. Basım yayın organları başta olmak üzere renk ve resimlerle uğraşan her alandaki kuruluş için Photoshop alanında tek ve değişilmez programlardan birisidir.
Niçin Photoshop KuLLanmaLıyız ? İnternet Dünyasında milyonlarca tanıtım, siteler, duyurular vs. birçok temeli tasarıma dayanan planlar veya projeler hazırlanmaktadır. Bunların amacı insanların dikkatini çekmektir. Dikkat çekmek ise güzel bir tasarım ve insanları gözlerini kamaştıracak türden şekiller olmalıdır. Bunlar içinde günümüzde grafik tasarımlı programlar kullanılmaktadır.Photoshop tam bunlar için hazırlanmıştır. Örneğin; bir banner veya logo tasarımı yapıyoruz.Normal paintle yaptığımız logo ile photoshopta hazırladığımız logo kesinlikle bir olamaz. Photoshop çok güzel sonuçlar verir. İşte bunun için kaliteli, şık, güzel, tasarımlar oluşturmak ve yayımlamak istiyorsak Photoshop vazgeçilemiyecek bir kaynaktır. Fotoğrafçılık unsurları arasında en onemli programLarın başında geLir Nasılki fotoğraf çektirdikten sonra Ben rütüşlu istiyorum diyorsunuz işte o rütüş nasılmı oluyor işte bunun cevabı photoshop. Dünyada kullanım açısından en çok kullanıLan resim düzenLeme editörü olan photoshopun sunduğu bu faydalardan biz neden yaralanmayalaım dimi arkadaşLar.
Neden Photoshop ? Başka Program Yokmu Bunun gibi ?Tabiki Photoshop gibi ProgramLar piyasada mevcut. Örnegin : CoreL , Paint Shop Pro Vs... gibi.Ancak bunların yanı sıra Photoshopun kullanımının daha kolay ve özeLLikLerinin daha fazla olmasıyLa herkesin ilgisini çekmiştir. HayaL gücünüzü kuLLanarak Çok güzeL şeyLer ortaya çıkabilirsiz.Bence Nedenmi Photoshop ? Çünkü Arkadasında ADOBe gibi Bir Firma oluğu için.
Photoshop'u açtık Soldaki Menu Nedir ? Ne işe Yarar ÜzerindekiLer nedir ?Photoshopumuzu Kurduktan Sonra Açtıgımızda hemen Solumuzda bi tane Menu Bar oldugunu goreceksiniz. Bu menu barın üzerindeki işaretLerin ne oldukLarını Aşagıdaki Resimde işaretlediğimiz sayılara gore teker teker açıklamaya çalışacaz. Ancak Resim Photoshop 6.0 a aittir. Photoshopun Son versiyonu olan CS2 dede FazLa bir değişiklik yoktur onun için endişelenmeyin.


Unutmamamız gerekenler :
* Araç kutusu özelliklerinin bazılarının sağ alt köşelerinde ok () simgesi bulunmaktadır. Bu sembol, özelliğin birden fazla işlevi olduğunu göstermektedir. Özelliğin üzerine gelerek mouse’un sol tuşunu basılı tutarsanız, diğer seçenekler de karşınıza çıkacaktır. Buradan istediğiniz seçimi yapabilirsiniz.
* Her farklı özellik seçildiğinde araç kutusunun hemen üst kısmında bulunan seçenek menüsü de değişmektedir. Yapacağınız işlemler sırasında bu menüde çok işimize yarayacaktır.
* İşlemlerimizin birçoğunu mouse’un sol tuşu ile yapacağımızı unutmayın.
1 - İşaret aracı (Rectangual Marquee TooL) : Resim üzerinde istediğimiz alanı seçmemizi sağlar.

Dört farklı seçenek sunar :

* Seçim işlemini yapabilmek için, özelliği seçili hale getirin. Mouse’un sol tuşunu basılı tutarak seçmek istediğiniz alanı tarayın.

1- Dörtgen İşaretleme Aracı (Rectangual Marquee TooL) : Kare, dikdörtgen gibi şekil seçimleri yapabiliriz.

2- Elips Şekilli İşaretleyici Araç (eLipticaLL Marquee TooL) : Elips, daire gibi şekil seçimleri yapabiliriz.

* Mouse’un sol tuşuna resim üzerinde bir kez tıklayın.

3- Tek Sıra İşaretleme Aracı (singLe Row Marquee TooL) : Tek sıra çizgi seçimleri yapabiliriz.

4- Tek Sütun İşaretleme Aracı (SingLe Columb Marquee TooL) : Tek sütün çizgi seçimleri yapabiliriz.

İşaret Aracı, keskin seçimler yapmanızı sağlar.

İPUCU : “Dörtgen İşaret Aracı” nı kullanırken ‘Shift’ tuşunu basılı tutarak seçim işleminizi gerçekleştirirseniz ‘kare’ şeklinde, “Elips İşaret Aracı” nı kullanırken ‘Shift’ tuşunu basılı tutarak seçim işleminizi gerçekleştirirseniz daire şeklinde seçim alanı oluşturmuş olursunuz.

2 – Taşıma Aracı (Move TooL): Katmanları ya da seçili alanı taşımanızı sağlar. Özelliği seçtikten sonra mouse’un sol tuşu basılı tutularak katman istenilen yere taşınır.

Resmin istediğiniz bir alanını seçin, sonra taşıma aracı özelliğini seçerek mouse ‘un sol tuşunu basılı tutarak alanı taşıyalım. Mesela arkadaşınızın gözünü seçin, katmanı başka bir yere taşıyın ya da katmanı silin. Boşalan alana da bir koyun gözü kopyalayın. Nasıl , şimdiden yaratıcı fikirler kafanızda dolaşmaya başladı mı? Durun acele etmeyin daha öğreneceğimiz çok şey var!

3 – Kement Aracı (Lasso TooL) : Seçim işlemi yapar. İşaret Aracıyla aynı işlevi yürütür. Yalnız keskin seçimler yapmanıza gerek yok. Pikselleri bile tek tek seçebilirsiniz. Dağınık seçim yapabilirsiniz. Kısa yoL tuşu ( L )

Üç farklı seçenek sunar :

1- Kement Aracı (Lasso TooL) : Mouse’un sol tuşuna basılı tutarak istediğiniz alanın belli bir noktasından başlayarak seçiminizi yapın ve seçiminizi başladığınız noktada bitirin.

2- Çokgen Kement Aracı (PolygonaL Lasso TooL) : Mouse’un sol tuşu ile resim üzerinde tek tek tıklamalar yaparak seçim alanınızı oluşturun.

3- Manyetik Kement Aracı (Magnetic Lasso TooL) : Piksel tanıma yöntemine göre çalışır. Aynı renk pikseller üzerine seçim yapar. Yapmanız gereken tek şey, seçim alanınızı belirledikten sonra mouse’un sol tuşu ile bir alana tıklayıp mouse’u isteğiniz doğrultusunda hareket ettirmek (sol tuşa basılı tutmanıza gerek yoktur) ve başladığınız noktada bitirmek.

4– Sihirbaz Çubuğu Aracı (Magic Wand TooL) : Seçim işlevi yapar. Piksel tanıma yöntemine göre seçer. Örneğin tüm siyah renkleri seçmek istiyorsanız, bu özelliği seçili hale getirip mouse’un sol tuşu ile siyah bir renge tıklayın. Resim üzerindeki tüm siyah renkler seçilecektir. Kısa YoL tuşu ( W )

İPUCU : Aynı resim üzerinde seçili alan ile birlikte başka seçili alanlar da oluşturmak istiyorsanız, SHİFT tuşunu basılı tutarak yeni seçim alanları oluşturun. Seçilmiş olan, seçim alanının belli bir bölümünü seçim dışına çıkarmak istiyorsanız, ALT tuşunu basılı tutarak işleminizi tamamlayın.

5 – Kırpma Aracı (Crop TooL) : Kesme işlemi yapar. Resim üzerinde kalmasını istediğiniz alanı mouse’un sol tuşunu basılı tutarak seçin, çerçeve dışında kalan alan silinecektir. Çerçeve kenarları ile oynayarak kesilmesini istediğinizi alana ince ayar yapabilirsiniz. Kısa yoL tuşu
( C )

İPUCU : “Escape” tuşuna basarak seçilmiş olan kırpma alanını iptal edebilirsiniz.

6 – Dilim aracı (Slice TooL) : Genel olarak web tabanlı resimlerde kullanılır. Dijital resimlerimize yapacağımız işlemler için gerekli değildir. Kısa YoL Tuşu ( K )

7 – Havalı Fırça : Boyama aracıdır. Tam bir boyama yapmaz. İlk vuruşta saydam bir boyama yapar. Mouse’un sol tuşu tek tek tıklatılarak istenilen alan boyanır. Boya rengi, “önalan rengi”ne göre atanır.(“önalan rengi” ile ilgili bilgi için 22.maddeye bakınız.)

Önalan regini siyah yaparak, istediğiniz alana yaptığınız hafif darbelerle resminizde sisli bir hava efekti oluşturabilirsiniz.

İPUCU : Tam olarak istenilen alanı boyamak istiyorsanız (boyamanın istenmeyen alanlara taşmaması için), öncelikle bir seçim alanı oluşturun. Daha sonra boyama işlemini gerçekleştirin.

8 – Boya Fırçası Aracı (Brush TooL) : Tam boyama(çizgisel) yapar. Önalan rengini kullanır.

İki farklı seçenek sunar :

Mouse’un sol tuşu basılı tutularak işlem yapılır.

1- Boya Fırçası Aracı : Tam boyama yapar.

2- Kurşun Kalem Aracı : Çizim yapar.

9 – Damga Kopyalama Aracı (Clone Samp TooL) : Piksel kopyalaması yapar. Dijital resimler üzerindeki değişiklikliklerde çok fazla oranda kullanılır. Bir diğer ismide, DNA kopyalama aracıdır. Kısa yoL tuşu (S )

İki seçenek sunar :

1- Damga Kopyalama Aracı (CLone Samp TooL) : Damga kopyalama aracını seçtikten sonra öncelikle kopyalamak istediğiniz alanı ALT tuşuna basılı tutarak mouse’un sol tuşu ile tarayın. Sonra ALT tuşuna basmadan mouse’un sol tuşunu basılı tutarak resmin istediğiniz alanına yapıştırın.

2- Desen Kopyalama Aracı (Pattern Samp TooL) : Desen kopyalama aracını etkinleştirdikten sonra, araç kutusunun hemen üstünde yer alan seçenek menüsünden istediğiniz deseni seçin ve yapıştırmak istediğiniz alan üzerine gelerek mouse’un sol tuşunu basılı tutarak yapıştırma işlemini yapın.

10 – Sanat Tarihi Aracı (History Brush TooL) : Resminize hangi işlemi hangi efekti uygularsanız uygulayın, bu özelliği kullanarak resminizin ilk başlangıç haline geri dönebilirsiniz. Burada unutulmaması gereken nokta, resiminizin tamamını değil, sadece sizin istediğiniz alanı eski haline getirebileceğiniz. Yani resmin bir sadece bir kısmını. Kısa YoL Tuşu ( Y )

İki seçenek sunar :

1- Sanat Tarihi Aracı (History Brush TooL) :Resminizi ilk başlangıç haline getirir. Yapmanız gereken mouse’un sol tuşuna basılı tutarak istenilen alanı taramak..

2- Sanat Tarihi Fırçası (ArtHistory Brush TooL) :Bu özellik resminizi dijital bir resim olmaktan çıkararak, resminizi pastelle boyanmış bir resim haline getirir. Sanat tarihi sizi bekliyor. Bu özelliği bir vesikalık resim üzerinde deneyebilirsiniz!

11 – Silgi Aracı (Eraser TooL) : Pikselleri yok ederek silme işlemi yapar.

Üç seçenek sunar :

1- Silgi Aracı (Eraser TooL) :Mouse’un sol tuşu basılı tutularak istenilen alanlar silinir.

2- Artalan Silgi Aracı (Background Eraser TooL) :Artalan rengini siler.

3- Sihirli Silgi Aracı (Magic Eraser TooL) :Mouse’un sol tuşuna tek tıklama yaparak istenilen piksel alanı silinir.

12 – Boya Kovası Aracı (Paint Bucket TooL) : İlginç geçiş efekti boyamaları ve toplu renk boyamaları yapar. Kısa Yol Tuşu ( G )

İki seçenek sunar :

1- Geçiş Aracı (Graident TooL) : Geçiş aracı özelliğini seçtikten sonra, araç kutusunun hemen üst kısmında bulunan seçenekler menüsünden istediğiniz geçiş efektini seçin. Geçiş efektlerinin hemen sağ kısmında bulunan efekt uygulama seçeneklerinden de birini seçerek resmin istediğiniz bir alanına mouse’un sol tuşu basılı tutularak çiziminizi yapın. Sonuç şaşırtıcı mı? Geçiş aracı, katmanın tamamını boyayarak resminize toplu bir boyama yapar.

2- Boya kovası aracı (Paint Bucket TooL) :Önalan rengini, tüm katmana etkinleştirerek boyama yapar. Yapmanız gereken, özelliği seçtikten sonra resim içerisindeki herhangi bir alana mouse’un sol tuşu ile bir kere tıklatmanız.

İPUCU : Resmin tamamını değil de, istediğiniz bir alanını “seçim” işlemini yaptıktan sonra boyama işlemi gerçekleştirerek renklendirebilirsiniz.

13 – Bulanıklılık Aracı (Smudge TooL) : Mouse’un sol tuşu basılı tutularak ya da tek tıklamayla istenilen alana işlem yapılır.
Üç seçenek sunar :

1- Bulanıklılık Aracı (Smudge TooL)

Resmin istenilen kısmına bulanıklık katar. Fazla ileri gitmemek şartıyla resimlerinizin daha kaliteli görüntüler sunmasını sağlar.

2- Keskinleştirme Aracı (Sharpen TooL)

Bulanıklılığın tersi bir işlem yapar. Resimleriniz üzerindeki bulanık noktaları keskinleştirir.

3- Bulaşıklılık Aracı (Blur TooL)

Resim üzerinde istenilen alanda “şekil değişikliği” yapılmasına olanak sağlar. Özellikle resimler üzerindeki estetik operasyonlarımızda çok işimize yarayacak bir özellik!

14 – Kaçırma Aracı (dodge TooL) : Mouse’un sol tuşu basılı tutularak ya da tek tıklamayla istenilen alana işlem yapılır. Kısa Yol Tuşu 
( O )

Üç seçenek sunar :

1- Kaçırma Aracı (dodge TooL) :Resminiz üzerinde ışıklandırılmış alan yaratmanızı sağlar.

2- Yakma Aracı (Burn TooL) :Resminiz üzerinde koyulaştırılmış alan yaratmanızı sağlar.

3- Sünger Aracı (Sponge TooL) :Resim doygunluğunu arttırmanızı ya da azaltmanızı sağlar.

15 – Yazı aracı (Type TooL) : Resimler üzerine yazı yazabilmenize olanak sağlar. Siz de her çekmiş olduğunuz dijital resminizin sağ alt köşesine adınızı yazabilirsiniz.

Özelliği seçtikten sonra, mouse’un sol tuşu ile resim üzerinde herhangi bir noktaya bir tıklatma yapmanız yeterli. Yazıyı bitirdikten sonra “ Taşıma Aracı” na bir kere tıklayın.

Dört Seçenek Sunar :

1- Yatay Yazı Aracı (HorizontaL type TooL) : Yan oLarak Yazı Yazmamızı sağlar.

2- Dikey Yazı Aracı (VerticaL type TooL) : YazıLarınızı Dik oLarak Yazmanızı SağLar.

3- Yatay Seçerek Yazı (HorizontaL type Mask TooL) : YazıLarınızı Yazı HarfLerine Gore Seçerek oLuşturur.

4- Dikey Seçerek Yazı (VerticaL type Mask TooL) : YazıLarınızı Yazı HarfLerinize Göre Seçerek Dikey oLuşturur.
16 - Kalem Aracı (Pen TooL) : Resim üzerine önalan renginde çizgiler çizmenize olanak sağlar.

17 – Dörtgen aracı (RenctangLe TooL) : Resim üzerine, şekil ve çizgi katmanları koymanızı sağlar. Ayrıca photoshop’un kendine özel şekillerini de kullanabilmenizi sağlar. Önalan rengini kullanır. Kısa YoL Tuşu ( P )

6 farklı seçenek sunar :

Dörtgen Aracı (RenctangLe TooL)/ Köşeleri Yuvarlanmış Dörtgen Aracı (Rounded RenctangLe TooL) / Elips Aracı (ELipse TooL) / Çokgen Aracı (PolygonaL TooL) : Yukarıda belirtilen şekillerin katman olarak çizimini yapmanızı sağlar.

Çizgi aracı (Line TooL) :Resim üzerinde çizgi katmanı yapmanıza olanak sağlar

Özel şekil aracı (Custom Shape TooL) :Resim üzerine photoshop tarafından belirlenmiş olan özel şekiller çizmenizi sağlar.

18 – Not aracı (Notes TooL) : Resim üzerine not veya ses bırakmanızı sağlar.

İki seçenek sunar:

1- Not Aracı (Notes TooL) :Resim üzerine not bırakmanızı sağlar. Not resim üzerinde küçük bir sembol ile temsil edilir. Kısa YoL ( N)

Özelliği seçtikten sonra mouse’un sol tuşunu resim üzerinde istediğiniz bir alana bir kere tıklatın. Karşınıza metin kutusu çıkacaktır. Buraya notunuzu bırakın ve sembole mouse’un sol tuşu ile iki kere ard arda tıklatın. Not defteri kapanacaktir. Not defterini tekrar açmak için üzerine mouse’un sol tuşu ile çift tıklatmanız yeterlidir. Eğer notu silmek istiyorsanız, notu seçtikten sonra “delete” tuşuna basınız..

2- Ses Ek Açıklama Aracı (Audio Annonation TooL) : Resim üzerine ses eklemenizi sağlar. Bu özelliği kullanabilmek için bazı küçük donanım özelliklerine sahip olmanız gerekebilir. Kullanma biçimi not defterini ile aynıdır.

19 – Damlalık aracı (Eyedropper TooL) : Önalan ve artalan renk ayarlamalarında ve belirlediğiniz iki nokta arasındaki uzaklığı ölçmek için kullanılır. Kıs YoL ( I )

Üç seçenek sunar :

1- Damlalık aracı (Eyedropper TooL) :Resim üzerinde beğendiğiniz bir rengi önalan rengi olarak seçmenize olanak sağlıyor.

Özelliği seçtikten sonra resim üzerinde beğendiğiniz bir renk pikseline mouse’un sol tuşu ile tıklayın. Önalan rengi seçilmiş olacaktır.

2- Renk örnekleyici aracı (Color SampLer TooL): Resim üzerinde seçmiş olduğunuz rengin tüm RGB oranlarını veya CMYK oranlarını verir. Bu özellik aynı anda dört farklı rengi incelemenizi mümkün kılıyor.

Özelliği seçtikten sonra, “ Pencere / Bilgileri Göster ” menüsünü açın. Mouse’un sol tuşu ile bir renk noktasına tıklayın. Eğer resminiz RGB modunda ise seçtiğiniz rengin, Red oranı, Green oranı ve Blue oranı verilecektir. Özelliği resminizin üzerinden kaldırmak için resmin dışına taşımanız yeterli.

3- Ölçü aracı (Measure TooL) : Resim üzerinde belirlediğiniz iki nokta arasındaki uzaklığı ölçmenizi sağlar.

Mouse’un sol tuşunu basılı tutarak çekin ve bırakın. Araç kutusunun hemen üstündeki seçenekler menüsü size gerekli oranlamaları verecektir.

20 – El Aracı (Hand TooL) : Ekranınıza sığmayacak büyüklükteki görüntülere ulaşmak için kullanılır. Kısa YoL ( H )

Mouse’un sol tuşu basılı tutularak kullanılır.

21 – Yakınlaştırma Aracı (Zoom TooL) : Resmin istenilen noktalarına yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapar.

Mouse’un sol tuşuna bir kere tıklanarak yakınlaştırma işlemi gerçekleştirilir. ALT tuşuna basılı tutularak mouse’un sol tuşuna bir kere tıklanırsa uzaklaştırma işlemi gerçekleştirilir

22 - Önalan rengi / artalan rengi : Photoshop’un tüm boyama ve çizim işlemlerinde kullanılan renk birimleridir. Önalan veya artalan renginin üzerine gelerek mouse’un sol tuşu ile bir kere tıklamanız yeterli. Tıkladıktan sonra karşınıza çıkan renk menusundan istediğiniz rengi seçerek önalan veya art alan rengi olarak belirleyebilirsiniz.

Marmaris

Marmaris






TARİHÇE:
Marmaris eski tarih medeniyetlerinde Anadolu-Rodos ve Mısır ticaret yolu üzerinde bulunan önemli bir ticaret merkezi idi. Geçmişi M.Ö. üç binde yapıldığı tahmin edilen surlarında eskiden beri medeniyetler için ne kadar önemli bir yer olduğunun göstergesidir.Marmaris İlçesinin içinde barındırdırdığı tarihi zenginlikleri ilçenin dogal ve kültürel güzellikleriyle birleşmesi ile ortaya çıkan mistik hava bölgeyi ziyaret eden turistlere unutamıyacakları anlar yaşatmaktadır.
Marmaris çam ağaçlarına sırtını dayamış doğal limanıyla, palmiye ağaçlarıyla süslenmiş kıyı şeridinin ucundaki mimarisi, eşsiz plajları ve kristal görünümündeki denizi, yüzme ve her türlü su sporu ile yatçılık için ideal bir tatil beldesidir.
Marmaris Ege Bölgesinin en güzel turistik beldelerinden ve önde gelen yatçılık merkezlerinden birisidir. Sahip olduğu çam ormanları nedeniyle halk arasında "Yeşil Marmaris" olarak bilinir. Marmaris, doğal olarak çok iyi korunmuş bir liman ve iskele ile dünyanın her tarafından gelecek yatlara hizmet verebilecek yüzlerce yat kapasiteli marinalara sahiptir.
Sahip olduğu doğal güzellikler yanında Marmaris turistlere birçok modern tesisler sunar. Ayrıca Marmaris halkı yerli ve yabancı ziyaretçileri her zaman sevgiyle kucaklar.
Deniz kenarındaki veya Marmaris içerisindeki lokantalarda yenilen bir akşam yemeğinden sonra, gecenin kalan kısmını Barlar Sokağında yer alan hareketli barlarda,diskolarda veya gece kulüplerinde geçirebilirsiniz.
Marmaris'e yaptığınız ziyareti birçok seçenekleri bulunan çevre gezileriyle tamamlayabilirsiniz.bunlar yarım veya tam günlük, kano turları ,at gezintisi ,doğa yürüyüşleri yat turları ,köy gezileri,cip safari ve Efes, Pamukkale,Dalyan ve Kaunos gibi bölgeleri ziyaretler şeklinde geniş bir yelpaze sunulmuştur.
Marmaris ve dolayları güzel bir dantel gibi grift kıyılar ve körfezlere sahip olmakla övünür
Gökyüzünün ve denizin mavisi çam ormanlarının yeşili birbirleriyle kucaklaşırlar. Doğa, gözün görebileceği birbirinden harukalede resimler sergiler. Doğal güzellikler yalnızca birkaç ay için değil doğayı seven yerli yabancı herkese bütün bir yıl boyunca kucak açar.


Marmaris ve dolayları muhteşem ve güzel doğasıyla ,geçmişe ışık tutan etkileyici arkeolojik yapısı bakımından çok zengindir. Bölgenin doğal güzelliği yanında tarihi Karya ve sayısız antik şehirler bizi cezp etmekte asırlık mirası günümüze taşımaktadır. Marmaris'ten günü birlik gidiş gelişlerle ziyaret edilebilen antik şehirler Anadolu'nun kültürel mirasını Ege ve Akdeniz'de yansıtır.
Marmaris Ve Çevresindeki Marinalar
Dünyadaki benzerleriye mukayese edilebilir dünya sınıfı marinalar Ege Kıyısı boyunca yer alır. Beklenebilecek her türlü imkan ve araçlar 5 yıldızlı otel konforunu aratmayacak tuvalet ve banyolarla donatılmışlardır. Marinaların çevresinde şahane Türk mutfağının sunulduğu restoranlar ve barlar,alış veriş müptelalarının kendilerine terapi uygulayabilecekleri dükkan ve butikler yer almaktadır.



Marmaris ve çevresindeki Marinalardan bazıları:

1- Setur Kuşadası Marina 
Kapasite : Denizde 450,Karada 100,Uluslararası Havaalanı 50 km
2- Port Bodrum Yalıkavak 
Kapasite : Denizde 550,Karada 100,Uluslararası Havaalanı 52 km
3- Bodrum D-Marin Turgutreis Marina 
Kapasite : Denizde 475,Karada 50,Uluslararası Havaalanı 30 km
4- Milta Bodrum Marina 
Kapasite : Denizde 350,Karada 100,Uluslararası Havaalanı 120 km
5- Marmaris Martı Marina 
Kapasite : Denizde 720,Karada 180,Uluslararası Havaalanı 100 km
6- Marmaris Netsel Marina 
Kapasite : Denizde 600,Karada 800,Uluslararası Havaalanı 97 km
7- Marmaris Yacht Marina 
Kapasite : Denizde 205,Karada ,Uluslararası Havaalanı 26 km
8- Göcek İltur Club Marina 
Kapasite : Denizde 400,Karada 180,Uluslararası Havaalanı 22 km
9- Port Göcek Marina [/B][/B]
Kapasite : Denizde 85,Karada,Uluslararası Havaalanı 20 km
10- Göcek Skopea Marina 
Kapasite : Denizde 400, Uluslararası Havaalanı 55 km





Marmaris'te gezip görebileceğiniz yerler
Kalesi: Marmaris Kalesi Kemeraltı mahallesinde ,deniz kıyısında yüksekçe bir tepenin üzerinde kurulmuştur.herodotos tarihi ilk kalenin İyonya'lılar tarafından MÖ 334 yılında yapıldığını yazar. Kaleyi fetheden İskender bu önemli kaleyi onartmıştır. Yılların ve çeşitli olayların tahribatıyla yıpranan kale Menteşe Beyi İbrahim Bey zamanında, daha sonra da Marmaris hakimi Gazi Ahmet Bey tarafından limanıyla birlikte onarılmıştır. Kare planlı zarif bir yapıdır.
Marmaris Müzesi: 1991 yılından bu yana hizmet veren Marmaris Müzesi eski kentin merkezinde yer alan kalede bulunmaktadır. Aslında kale ,mimari yapısının özelliğiyle de bir müze niteliğindedir. Eserler iki kapalı mekanda ve bahçede,açık alandadır. Kapalı salonların ikisinde ve bahçede sergilenen arkeolojik eserler bölgeden toplanmıştır. Bunlar Helen,Roma ve Bizans çağlarına ait amforalar ,toprak kandiller,cam eserler ,silahlar,ok uçları,paralar ve süs eşyalarıdır. Etnografya salonunda ise Osmanlıların son dönemlerinde kullanılan mobilya,halı,kilim,kap-kacak ve çeşitli mutfak eşyaları sergilenmektedir. Diğer kapalı mekanlar ise sanat galerisi,büro ve depo olarak kullanılmaktadır.
Çarşı Market: Gezinti yerinin kalbinde yuvalanmış ,Osmanlı Kalesinin gölgesinde yer alan Eski Çarşı Market şehir dışındaki kapalı çarşı yerlerine en uygun alternatiftir. Eski kapalı çarşı yer alan sergilerde orijinal ,mükemmel kalite ve uygun fiyata her şeyi bulabilirsiniz. Bit pazarının da dahil olduğu 200'den fazla dükkanın çalıştığı Pazar günleri en işlek günlerdir. Hafta içinde 11.00 ve 16.00 saatleri arasında marketteki çeşitli dükkanlar daha sakin, öyle saatlerinde genç kalabalığı cezp eder. Bakır ve ahşap dekorasyon malzemeleri mücevherat ve bölgesel desenli elbiseler liman boyunca sıralanmış dükkanlarda ve kale içinde satılır. Meşhur marmelat ve bal almak için en uygun yer şehrin batısındaki su tarafına yalın Cuma Pazarıdır.
Perşembe Pazarı(meşhur Cuma Pazarı): Marmaris Köy Marketinde meyve,sebze,dokumalar ve kadın,erkek ve çocuk kıyafetleri ,moda kıyafetlerden taklit tasarım eşyalara ve geçmiş sezonundan kaçırılmayacaklara kadar her şey satılmaktadır. Spor kıyafetler, yatak örtüleri ,masa örtüleri ve ev tekstili de önemli yer tutar. Çarşı G.Mustafa Muğlalı Caddesi ve civarında yer alır. Perşembe günleri 09.00-18.00 saatleri arasında açıktır., en uygun ziyaret saati öyleden sonra geç vakittir. Türkiye tekstil ürünleri ,cam eşyalar,deri,halı,çömlek,fıstık ve elbette baklava ve lokumuyla meşhurdur. Mahalli nakışlar ve elişleri de pazarın dikkate değer ürünleridir.
Halıcılık:Halıcılık özellikle çok meşhur olup bütün dünyaya ihraç edilmektedir. Halılar köy kadınları ve kızları tarafından elde dokunmaktadır. Güzel renkler elde etmek için doğal boyalar kullanılmakta ve her halı kendine has bir hikaye anlatır. Her bölgenin kendine has bir motifi vardır. Bir halıyı dokumak bazen 5 yıl sürebilir. Kilimler,sumaklar,ipek halılar ve yün halılar arasında seçiminizi yapabilirsiniz.ipek halılar tablo gibidirler küçükleri duvara asılabilir. İpek halılar büyüleyicidir ışığa doğru tuttuğunuz zaman renkler doğunun sihrini yansıtırcasına değişir. Fiyatlar büyüklüğüne ve metrekareye düşen düğüm sayısına göre değişir. Halılar evinizi değerlendirir ve özel bir tatilin şahane bir anısı olur.

ABD'nin 44. başkanı Barack Obama

ABD�nin 44. başkanı Barack Obama oldu. Obama ülkenin ilk siyah başkanı... (05.11.2008)
ABD�de tarihi bir gün yaşandı. Demokrat Parti�nin başkan adayı Barack Obama, rakibi McCain karşısında net bir üstünlük sağlayarak ABD�nin ilk siyah başkanı oldu. Seçim sistemine göre, bir adayın kazandığını duyurabilmesi için 270 seçici üyeye ulaşması gerekiyor. Obama Florida, Ohio, Virgina gibi kritik eyaletleri kazanarak 338 delege sayısına ulaştı ve ABD başkanı olmak için gerekli 270 delege sayısını geçti.

İki yıla yakın bir süre devam eden kampanyasının sonucunda zafere ulaşan Obama Maine, Vermont, New Hampshire, Massachusettes, Rhode Island, Connecticut, New York, New Jersey, Pennsylvania, Maryland, Delaware, Washington D.C., Ohio, Michigan, Wisconsin, Illinois, Minnesota, New Mexico, Iowa ve Virgina eyaletlerinde ipi göğüsledi.

Cumhuriyetçi McCain ise Kentucky, Güney Carolina, Tennesse, Georgia, Oklahoma, Alabama, Missisipi, Arkansas, Kuzey Dakota, Güney Dakota, Wyoming, Kansas, Louisiana, Texas, Batı Virgina, Utah ve Nebraska eyaletlerinde kazandı.

Crysis 2 Oyun hilesi

Oyun esnasında [é] tuşuna basın ve konsol'u açın. Hileleri aktif duruma getirmek içincon_restricted 0 yazın ve aşağıdaki hileleri girin:

  • g_godMode = 1 - Ölümsüzlük

  • g_infiniteAmmo = 1 ya da i_unlimitedammo = 1 - Sınırsız Cephane

  • g_infinitesuitenergy=1 - Sınırsız Giysi Enerjisi
  • NAZIM HİKMET'E İLK VE SON HİTAP(N.Fazıl Kısakürek)

    NAZIM HİKMET'E İLK VE SON HİTAP


    Nâzım Hikmet!
    Nafile çabalıyorsun.
    Sana kızmıyorum. Kızmıyacağım.
    Hiç bir operatör, ameliyat masasından kendisini yumruklıyan kanserliye, hiç bir gardiyan, parmaklığı içinden kendisine deli diye bağıran çılgına, hiç bir hâkim darağacı önünde küfürler savuran mahkûma kızamaz.

    Ben kendimi, ne kanser operatörü, ne deli gardiyanı, ne de ağır ceza hâkimi şeklinde görmüyorum. Fakat görüyorum ki her hareketim, seninle hiç de alâkadar olmadığı halde, ciğerine neşter gibi saplanıyor, seni delilerin parmaklığı gibi bir azap çerçevesine hapsediyor ve başının üstünde ip varmış gibi kudurtuyor. Beni, doktor, gardiyan ve hâkim şeklinde gören sensin! Senin bu halini sezer sezmez artık sana kızmıyorum. Merhamet ediyorum.
    Sanma ki ben öfke kabiliyetini kaybetmiş bir adamım. İnsan başiyle fare kafasını birbirinden ayıran tek hassa, bence fikir öfkesidir. Bir hiç için ölçüsüz öfkeler duyacak kadar alıngan ve hassas bir mizaç taşıdığımı sen de bilirsin. Fakat bu öfke, iyi kötü bir kudreti, bir şahsiyeti, bir mesuliyeti kalmış insanlara ve hadiselere karşıdır. Sen mazursun.
    Çünkü iflâs nedir, onu bütün hacmiyle idrak ettin.
    O kadar yalnızsın ki, etrafında bir sürü (namı müstear) dan başka kimse yok. O kadar konuşulmuyorsun ki, isminden ancak kendi (namı müstear) ların bahsediyor. Eskiden herkesin dilinde bir problem gibi gezinmeyi tercih eder ve bir dedikoduya, bir ankete doğrudan doğruya iştirak etmeyi Greta Garbo esrarına aykırı bulurdun. Şimdi bir yerde anket oldu mu, kıymeti ve seviyesi nedir, hiç düşünmeden, kapısı önünde aç biilâç bekleşen yedi sekiz kişinin başına en evvel sen geçiyorsun ve sıranı kaybetmemek için kimbilir nelere baş vuruyorsun? Fıkraların baş sahifelerden moda sahifelerine atılıyor, gene yazıyorsun. Hatırlanmak şartı ile ne hakaretlere razı değilsin? Tükürüğü bile uzun zaman gıda edindin. Şimdi o da yok. Bir zamanlar, şiirlerinde (kıllı ve kalın) olduğunu ilân ettiğin sarışın ve pembe ensenden, şunun bunun tokat izleri bile uçmuş. Zaman seni değil, yüz karalarını bile götürmüş. Ne hazin bir manzaran var. Akşamları, beyoğlu sokaklarında, yüzlerinde kalın bir duvak, ayaklarında bir çift siyah bot, ellerinde köpek başlı bir şemsiye, ağır ağır geçen sabık Rum aşüfteleri bile senin kadar merhamete şayan değildir. Artık nefret vermiyorsun. Zamanın hainliği önünde insanları tefekkür ve merhamete çağırıyorsun.

    Bundan bir kaç ay evvel Bâbıâlide, Ştaynburg lokantasında seninle şöyle konuşmadık mı:
    Ben - Gazetelere yazdığın bu fıkraları nasıl yazıyorsun, bu kadar adileşmeye nasıl tahammül ediyorsun?
    Sen - Ne yapayım, ekmek paramı kazanıyorum. Başka ne yapabilirim?
    Ben - Kendinden ve haysiyetinden bu kadar fedakârlık edeceğine niçin potin boyacılığı etmeyi tercih etmiyorsun?
    Sen - Potin boyacılığı etsem, bir şey zannederler de beni bu işten menederler.
    Kendisini bu kadar saçma bir mazeretle teselli ediveren, hakikatte tesellisi olmıyan seninle görüyorsun ki ben hiç bir gün kavga etmedim. Sana selâm verdim. Sana acıdım. Bu kadar düşmene -acısını ben duyuyormuşum gibi- razı olmadım.
    Şimdi bana -tam da senden bekliyebileceğim bir tarzda- çatıyorsun. Devlet günlerinde seni rakip diye almaya tenezzül etmeyen adam, bu perişan halinde sana nasıl tenezzül eder? Artık sen benim gözümde hiç bir şeyi temsil etmiyorsun. Ne hokkabaz şiirini, ne işporta komünizmanı, ne hile ustalığını, ne 24 saatlık reklâm açık gözlülüğünü... Senin nene mukabele edeyim?

    Aynı ideoloji içinde vaktiyle sarma dolaş olduğun ve içlerinde fikirlerine taban tabana zıt olmama rağmen konuşulabilecek insanlar bulduğum gruplar, yani sana benden daha yakın zümreler bile seni, fikir ve sanat âdiliğinin, dolandırıcılığının prototipi diye gösteriyorlar. Bana ne düşer?
    İşte açıkça söylüyorum: Ben senin kâbusun, geceleri uykuna giren umacın, her an yokluğunu hissettiren şeytanınım. Sana acıyorum. Fakat elimden ne gelir?
    Çektiğin yokluk ıstırabına hürmeten, sana vaktile vermediğim şerefi veriyorum. Seninle ilk ve son defa olarak konuşuyorum. Fakat hepsi bu kadar. Dediğim gibi sen, bence artık mazursun. Seni affediyorum, ve ne yapsan affedeceğim. Bu vaade güvenerek istediğini yap! Sakın bu fırsatı kullanmamazlık etme!

    Yalnız bil ki, sönmüş ve pörsümüş hüviyetine, o kadar muhtaç olduğun ve elde etmek için ne yapacağını bilemediğin hayatı nefhedemiyeceğim.
    Ölü diriltmek ve müflis kurtarmaktan âcizim.

    Benim hakkımda, içinde hapsettiğin şeylerin hacmini bilmiyorum. Rivayete göre üç perdelik bir piyes, rivayete göre bir roman...
    Fakat sana karşı hiçbir taktiği kalmamış adamın, bütün bir samimiyet ve açıklıkla içini tasfiye etmesine rağmen söyleyebileceği her şey ve sırf sana hitap etmekle düşebileceği bayağılık burada toptan ve ebediyen nihayete eriyor.
    İşte görüp göreceğin rahmet!

    13 Haziran 2011 Pazartesi

    2011 Milletvekili Listesi


    ADANAAK PARTİ ALİ KÜÇÜKAYDIN

    AK PARTİ FATOŞ GÜRKAN

    AK PARTİ MEHMET NECATİ ÇETİNKAYA

    AK PARTİ MEHMET ŞÜKRÜ ERDİNÇ

    AK PARTİ NECDET ÜNÜVAR

    AK PARTİ ÖMER ÇELİK

    CHP ALİ DEMİRÇALI

    CHP OSMAN FARUK LOĞOĞLU

    CHP TURGAY DEVELİ

    CHP ÜMİT ÖZGÜMÜŞ

    MHP ALİ HALAMAN

    MHP MUHARREM VARLI

    MHP RECAİ YILDIRIM

    BAGIMSIZ MURAT BOZLAK

    ADIYAMAN
    AK PARTİ AHMET AYDIN

    AK PARTİ MEHMET METİNER

    AK PARTİ MUHAMMED MURTAZA YETİŞ

    AK PARTİ MEHMET ERDOĞAN

    CHP SALİH FIRAT
    AFYONKARAHİSAR
    AK PARTİ VEYSEL EROĞLU

    AK PARTİ SAİT AÇBA

    AK PARTİ HALİL ÜRÜN

    CHP AHMET TOPTAŞ

    MHP KEMALETTİN YILMAZ

    AĞRI 
    AK PARTİ MEHMET KERİM YILDIZ

    AK PARTİ EKREM ÇELEBİ

    AK PARTİ FATMA SALMAN KOTAN

    BAĞIMSIZ HALİL AKSOY

    AKSARAY 
    AK PARTİ ALİ RIZA ALABOYUN

    AK PARTİ RUHİ AÇIKGÖZ

    AK PARTİ İLKNUR İNCEÖZ

    AMASYAAK PARTİ MEHMET NACİ BOSTANCI

    AK PARTİ AVNİ ERDEMİR

    CHP RAMİS TOPAL

    ANKARA 
    AK PARTİ ALİ BABACAN

    AK PARTİ BÜLENT GEDİKLİ

    AK PARTİ REHA DENEMEÇ

    AK PARTİ TÜLAY SELAMOĞLU

    AK PARTİ NAZMİ HALUK ÖZDALGA

    AK PARTİ YALÇIN AKDOĞAN

    AK PARTİ FATİH ŞAHİN

    AK PARTİ ÜLKER GÜZEL

    AK PARTİ CEMİL ÇİÇEK

    AK PARTİ HALUK İPEK

    AK PARTİ SALİH KAPUSUZ

    AK PARTİ NURDAN ŞANLI

    AK PARTİ AHMET İYİMAYA

    AK PARTİ CEVDET ERDÖL

    AK PARTİ ZELKİF KAZDAL

    AK PARTİ EMRULLAH İŞLER

    AK PARTİ SEYİT SERTÇELİK

    CHP SÜLEYMAN SENCER AYATA

    CHP MEHMET EMREHAN HALICI

    CHP EMİNE ÜLKER TARHAN

    CHP AYLİN NAZLIAKA

    CHP BÜLENT KUŞOĞLU

    CHP LEVENT GÖK

    CHP AYŞE GÜLSÜN BİLGEHAN

    CHP İZZET ÇETİN

    CHP SİNAN AYDIN AYGÜN

    CHP GÖKHAN GÜNAYDIN

    MHP YILDIRIM TUĞRUL TÜRKEŞ

    MHP ZÜHAL TOPÇU

    MHP MUSTAFA ERDEM

    MHP ÖZCAN YENİÇERİ

    ANTALYA 
    AK PARTİ MEHMET VECDİ GÖNÜL

    AK PARTİ MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU

    AK PARTİ MENDERES TÜREL

    AK PARTİ SADIK BADAK

    AK PARTİ HÜSEYİN SAMANİ

    AK PARTİ GÖKÇEN ÖZDOĞAN ENÇ

    CHP DENİZ BAYKAL

    CHP OSMAN KAPTAN

    CHP GÜRKUT ACAR

    CHP YILDIRAY SAPAN

    CHP ARİF BULUT

    MHP TUNCA TOSKAY

    MHP MEHMET GÜNAL

    MHP YUSUF ZİYA İRBEÇ

    ARDAHAN
    AK PARTİ ORHAN ATALAY

    CHP ENSAR ÖĞÜT

    ARTVİN

    AK PARTİ İSRAFİL KIŞLA

    CHP UĞUR BAYRAKTUTAN

    AYDIN 
    AK PARTİ MEHMET ERDEM

    AK PARTİ SEMİHA ÖĞÜŞ

    AK PARTİ ALİ GÜLTEKİN KILINÇ

    CHP BÜLENT TEZCAN

    CHP METİN LÜTFİ BAYDAR

    CHP OSMAN AYDIN

    MHP ALİ UZUNIRMAK

    BALIKESİR
    AK PARTİ AHMET EDİP UĞUR

    AK PARTİ ALİ AYDINLIOĞLU

    AK PARTİ MEHMET CEMAL ÖZTAYLAN

    AK PARTİ TÜLAY BABUŞCU

    CHP AYŞE NEDRET AKOVA

    CHP HALUK AHMET GÜMÜŞ

    CHP NAMIK HAVUTÇA

    MHPAHMET DURAN BULUT

    BARTIN 
    AK PARTİ YILMAZ TUNÇ

    CHP MUHAMMET RIZA YALÇINKAYA

    BATMAN
    AK PARTİ MEHMET ŞİMŞEK

    AK PARTİ ZİVER ÖZDEMİR

    BAĞIMSIZ BENGİ YILDIZ

    BAĞIMSIZ AYLA AKAT ATA

    BAYBURT 
    AK PARTİ BÜNYAMİN ÖZBEK

    KİLİS
    AK PARTİ FUAT KARAKUŞ

    AK PARTİ AHMET SALİH DAL

    BİLECİK 
    AK PARTİ FAHRETTİN POYRAZ

    MHP BAHATTİN ŞEKER

    BİNGÖL
    AK PARTİ CEVDET YILMAZ

    AK PARTİ EŞREF TAŞ

    BAĞIMSIZ İDRİS BALUKEN 

    BİTLİS
    AK PARTİ VEDAT DEMİRÖZ

    AK PARTİ VAHİT KİLER

    BAĞIMSIZ HÜSAMETTİN ZENDERLİOĞLU

    BOLU
    AK PARTİ ALİ ERCOŞKUN

    AK PARTİ FEHMİ KÜPÇÜ

    CHP TANJU ÖZCAN

    BURDUR 
    AK PARTİ BAYRAM ÖZÇELİK

    AK PARTİ HASAN HAMİ YILDIRIM

    CHP RAMAZAN KERİM ÖZKAN

    BURSA 
    AK PARTİ BÜLENT ARINÇ

    AK PARTİ MUSTAFA ÖZTÜRK

    AK PARTİ HÜSEYİN ŞAHİN

    AK PARTİ CANAN CANDEMİR ÇELİK

    AK PARTİ İSMET SU

    AK PARTİ MUSTAFA KEMAL ŞERBETÇİOĞLU

    AK PARTİ HAKAN ÇAVUŞOĞLU

    AK PARTİ İSMAİL AYDIN

    AK PARTİ TÜLİN ERKAL KARA

    AK PARTİ BEDRETTİN YILDIRIM

    AK PARTİ ÖNDER MATLI

    CHP SENA KALELİ

    CHP TURHAN TAYAN

    CHP İLHAN DEMİRÖZ

    CHP AYKAN ERDEMİR

    CHP KEMAL EKİNCİ

    MHP İSMET BÜYÜKATAMAN

    MHP NECATİ ÖZENSOY

    ÇANAKKALE
    AK PARTİ MEHMET DANİŞ

    AK PARTİ İSMAİL KAŞDEMİR

    CHP ALİ SARIBAŞ

    CHP MUSTAFA SERDAR SOYDAN

    ÇANKIRI
    AK PARTİ İDRİS ŞAHİN

    AK PARTİ HÜSEYİN FİLİZ

    ÇORUM 
    AK PARTİ SALIM USLU

    AK PARTİ CAHİT BAĞCI

    AK PARTİ MURAT YILDIRIM

    CHP TUFAN KÖSE

    DENİZLİ
    AK PARTİ NİHAT ZEYBEKÇİ

    AK PARTİ MEHMET YÜKSEL

    AK PARTİ BİLAL UÇAR

    AK PARTİ NURCAN DALBUDAK

    CHP ADNAN KESKİN

    CHP İLHAN CİHANER

    MHP EMİN HALUK AYHAN

    DİYARBAKIR
    AK PARTİ MEHMET MEHDİ EKER

    AK PARTİ MEHMET GALİP ENSARİOĞLU

    AK PARTİ MİNE LÖK BEYAZ

    AK PARTİ MEHMET SÜLEYMAN HAMZAOĞULLARI

    AK PARTİ CUMA İÇTEN

    BAĞIMSIZ LEYLA ZANA

    BAĞIMSIZ NURSEL AYDOĞAN

    BAĞIMSIZ EMİNE AYNA

    BAĞIMSIZ MEHMET HATİP DİCLE

    BAĞIMSIZ ŞERAFETTİN ELÇİ

    BAĞIMSIZ ALTAN TAN

    DÜZCE
    AK PARTİ İBRAHİM KORKMAZ

    AK PARTİ FEVAİ ARSLAN

    AK PARTİ OSMAN ÇAKIR

    EDİRNE
    AK PARTİ MEHMET MÜEZZİNOĞLU

    CHP RECEP GÜRKAN

    CHP KEMAL DEĞİRMENDERELİ

    ELAZIĞ
    AK PARTİ ZÜLFÜ DEMİRBAĞ

    AK PARTİ SUAY ALPAY

    AK PARTİ FARUK SEPTİOĞLU

    AK PARTİ SERMİN BALIK

    MHP ENVER ERDEM

    ERZİNCAN
    AK PARTİ SEBAHATTİN KARAKELLE

    CHP MUHARREM IŞIK

    ERZURUM 
    AK PARTİ RECEP AKDAĞ

    AK PARTİ ADNAN YILMAZ

    AK PARTİ FAZİLET DAĞCI ÇIĞLIK

    AK PARTİ CENGİZ YAVİLİOĞLU
    AK PARTİ MUHYETTİN AKSAK

    MHP OKTAY ÖZTÜRK

    ESKİŞEHİR
    AK PARTİ NABİ AVCI

    AK PARTİ SALİH KOCA

    AK PARTİ ÜLKER CAN

    CHP BEDİİ SÜHEYL BATUM

    CHP KAZIM KURT

    MHP RUHSAR DEMİREL

    GAZİANTEP
    AK PARTİ HÜSEYİN ÇELİK

    AK PARTİ FATMA ŞAHİN

    AK PARTİ ŞAMİL TAYYAR

    AK PARTİ ABDULLAH NEJAT KOÇER

    AK PARTİ MEHMET SARI

    AK PARTİ MEHMET ERDOĞAN 
    AK PARTİ DERYA BAKBAK

    AK PARTİ İBRAHİM HALİL MAZICIOĞLU

    AK PARTİ ALİ ŞAHİN

    CHP MEHMET ŞEKER

    CHP ALİ SERİNDAĞ

    MHP EDİP SEMİH YALÇIN

    GİRESUN
    AK PARTİ NURETTİN CANİKLİ

    AK PARTİ MEHMET GELDİ

    AK PARTİ ADEM TATLI

    CHP SELAHATTİN KARAAHMETOĞLU

    GÜMÜŞHANE 
    AK PARTİ KEMALETTİN AYDIN

    AK PARTİ FERAMUZ ÜSTÜN

    HAKKARİ
    BAĞIMSIZ ESAT CANAN

    BAĞIMSIZ SELAHATTİN DEMİRTAŞ

    BAĞIMSIZ ADİL KURT

    HATAY 
    AK PARTİ SADULLAH ERGİN

    AK PARTİ ORHAN KARASAYAR

    AK PARTİ MEHMET ÖNTÜRK

    AK PARTİ ADEM YEŞİLDAL

    AK PARTİ HACI BAYRAM TÜRKOĞLU

    CHP MEHMET ALİ EDİBOĞLU 
    CHP MEVLÜT DUDU

    CHP REFİK ERYILMAZ

    CHP HASAN AKGÖL

    MHP ADNAN ŞEFİK ÇİRKİN

    IĞDIR
    MHP SİNAN OĞAN

    BAĞIMSIZ PERVİN BULDAN

    AMASYA
    AK PARTİ MEHMET NACİ BOSTANCI

    AK PARTİ AVNİ ERDEMİR

    CHP RAMİS TOPAL

    ISPARTA
    AK PARTİ SÜREYYA SADİ BİLGİÇ

    AK PARTİ RECEP ÖZEL

    CHP ALİ HAYDAR ÖNER

    MHP SÜLEYMAN NEVZAT KORKMAZ


    İSTANBUL
    AK PARTİ ABDÜLKADİR AKSU

    AK PARTİ AHMET BAHA ÖĞÜTKEN

    AK PARTİ AHMET BERAT ÇONKAR

    AK PARTİ AHMET HALDUN ERTÜRK

    AK PARTİ AHMET KUTALMIŞ TÜRKEŞ

    AK PARTİ ALEV DEDEGİL

    AK PARTİ AYŞE NUR BAHÇEKAPILI 
    AK PARTİ BURHAN KUZU

    AK PARTİ BÜLENT TURAN

    AK PARTİ EGEMEN BAĞIŞ

    AK PARTİ EKREM ERDEM

    AK PARTİ ENVER YILMAZ

    AK PARTİ EROL KAYA 
    AK PARTİ FEYZULLAH KIYIKLIK

    AK PARTİ GÜLAY DALYAN

    AK PARTİ GÜRSOY EROL

    AK PARTİ HAKAN ŞÜKÜR

    AK PARTİ HALİDE İNCEKARA

    AK PARTİ HARUN KARACA 
    AK PARTİ HÜSEYİN BÜRGE

    AK PARTİ İBRAHİM YİĞİT

    AK PARTİ İDRİS GÜLLÜCE

    AK PARTİ İSMAİL SAFİ

    AK PARTİ İSMET UÇMA

    AK PARTİ MEHMET DOĞAN KUBAT

    AK PARTİ MEHMET DOMAÇ

    AK PARTİ MEHMET MUŞ

    AK PARTİ METİN KÜLÜNK

    AK PARTİ MİHRİMAH BELMA SATIR

    AK PARTİ MUHAMMED ÇETİN

    AK PARTİ MUHAMMET BİLAL MACİT

    AK PARTİ MUSTAFA ATAŞ

    AK PARTİ MUSTAFA ŞENTOP

    AK PARTİ NİMET ÇUBUKÇU

    AK PARTİ NUREDDİN NEBATİ

    AK PARTİ OKTAY SARAL

    AK PARTİ OSMAN AŞKIN BAK 
    AK PARTİ OSMAN BOYRAZ

    AK PARTİ ÖMER DİNÇER

    AK PARTİ RECEP TAYYİP ERDOĞAN

    AK PARTİ SEVİM SAVAŞER

    AK PARTİ ŞİRİN ÜNAL

    AK PARTİ TÜLAY KAYNARCA 
    AK PARTİ TÜRKAN DAĞOĞLU

    AK PARTİ AK PARTİ ÜNAL KACIR

    AK PARTİ VOLKAN BOZKIR

    CHP ALİ ÖZGÜNDÜZ

    CHP AYDIN AĞAN AYAYDIN 
    CHP AYKUT ERDOĞDU

    CHP AYŞE ESER DANIŞOĞLU

    CHP BİHLUN TAMAYLIGİL

    CHP BİNNAZ TOPRAK

    CHP CELAL DİNÇER

    CHP ERCAN CENGİZ 
    CHP ERDOĞAN TOPRAK

    CHP FAİK TUNAY

    CHP FATMA NUR SERTER

    CHP FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU

    CHP GÜRSEL TEKİN

    CHP HALUK EYİDOĞAN 
    CHP İHSAN ÖZKES

    CHP KADİR GÖKMEN ÖĞÜT

    CHP KEMAL KILIÇDAROĞLU

    CHP MAHMUT TANAL

    CHP MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ

    CHP MELDA ONUR

    CHP MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU

    CHP MÜSLİM SARI

    CHP OSMAN OKTAY EKŞİ

    CHP OSMAN TANEY KORUTÜRK

    CHP SABAHAT AKKİRAY 
    CHP SEDEF KÜÇÜK

    CHP SÜLEYMAN ÇELEBİ

    CHP ŞAFAK PAVEY

    CHP UMUT ORAN

    MHP ATİLA KAYA

    MHP BÜLENT DİDİNMEZ

    MHP ENGİN ALAN

    MHP MEHMET TAYTAK

    MHP MERAL AKŞENER

    MHP MURAT BAŞESGİOĞLU
    MHP CELAL ADAN

    BAGIMSIZ ABDULLAH LEVENT TÜZEL

    BAGIMSIZ SEBAHAT TUNCEL

    BAGIMSIZ SIRRI SÜREYYA ÖNDER 

    İZMİR
    AK PARTİ ERTUĞRUL GÜNAY

    AK PARTİ MEHMET SAYIM TEKELİOĞLU

    AK PARTİ İLHAN İŞBİLEN

    AK PARTİ İLKNUR DENİZLİ

    AK PARTİ ALİ AŞLIK

    AK PARTİ RIFAT SAİT

    AK PARTİ BİNALİ YILDIRIM

    AK PARTİ AYDIN ŞENGÜL

    AK PARTİ ERDAL KALKAN

    AK PARTİ NESRİN ULEMA 
    AK PARTİ HAMZA DAĞ

    CHP ŞÜKRAN GÜLDAL MUMCU

    CHP RIZA MAHMUT TÜRMEN

    CHP OĞUZ OYAN

    CHP MUSA ÇAM

    CHP HÜLYA GÜVEN 
    CHP ERDAL AKSÜNGER

    CHP ALAATTİN YÜKSEL

    CHP MUSTAFA ALİ BALBAY

    CHP MEHMET ALİ SUSAM

    CHP RAHMİ AŞKIN TÜRELİ

    CHP AYTUN ÇIRAY

    CHP BİRGÜL GÜLER 
    CHP MUSTAFA MOROĞLU

    MHP OKTAY VURAL

    MHP AHMET KENAN TANRIKULU

    KAHRAMANMARAŞ 
    AK PARTİ MEHMET SAĞLAM

    AK PARTİ NEVZAT PAKDİL

    AK PARTİ MAHİR ÜNAL 
    AK PARTİ YILDIRIM MEHMET RAMAZANOĞLU

    AK PARTİ SEVDE BAYAZIT KAÇAR

    AK PARTİ SITKI GÜVENÇ

    CHP DURDU ÖZBOLAT

    MHP MESUT DEDEOĞLU

    KARABÜK
    AK PARTİ MEHMET ALİ ŞAHİN

    AK PARTİ OSMAN KAHVECİ

    KARAMAN 
    AK PARTİ LÜTFİ ELVAN

    AK PARTİ MEVLÜT AKGÜN

    KARS
    AK PARTİ AHMET ARSLAN

    AK PARTİ YUNUS KILIÇ

    BAĞIMSIZ MÜLKİYE BİRTANE

    KASTAMONU
    AK PARTİ HAKKI KÖYLÜ

    AK PARTİ MUSTAFA GÖKHAN GÜLŞEN

    MHP EMİN ÇINAR


    KAYSERİ
    AK PARTİ TANER YILDIZ

    AK PARTİ SADIK YAKUT

    AK PARTİ MUSTAFA ELİTAŞ

    AK PARTİ YAŞAR KARAYEL

    AK PARTİ PELİN GÜNDEŞ BAKIR 
    AK PARTİ AHMET ÖKSÜZKAYA

    AK PARTİ İSMAİL TAMER

    CHP MEHMET ŞEVKİ KULKULOĞLU

    MHP YUSUF HALAÇOĞLU

    KIRIKKALE
    AK PARTİ BEŞİR ATALAY

    AK PARTİ OĞUZ KAĞAN KÖKSAL

    AK PARTİ RAMAZAN CAN

    KIRKLARELİ
    AK PARTİ ŞENOL GÜRŞAN

    CHP MEHMET SİYAM KESİMOĞLU

    CHP TURGUT DİBEK

    KIRŞEHİR
    AK PARTİ ABDULLAH ÇALIŞKAN

    AK PARTİ MUZAFFER ASLAN

    ARTVİN
    AK PARTİ İSRAFİL KIŞLA

    CHP UĞUR BAYRAKTUTAN

    KİLİS
    AK PARTİ AHMET SALİH DAL

    AK PARTİ FUAT KARAKUŞ

    KOCAELİ 
    AK PARTİ NİHAT ERGÜN

    AK PARTİ FİKRİ IŞIK

    AK PARTİ AZİZE SİBEL GÖNÜL

    AK PARTİ MUZAFFER BAŞTOPÇU

    AK PARTİ ZEKİ AYGÜN

    AK PARTİ İLYAS ŞEKER

    AK PARTİ MEHMET ALİ OKUR

    CHP HURŞİT GÜNEŞ

    CHP MEHMET HİLAL KAPLAN

    CHP HAYDAR AKAR 
    MHP LÜTFÜ TÜRKKAN

    KONYA
    AK PARTİ AHMET DAVUTOĞLU

    AK PARTİ KERİM ÖZKUL

    AK PARTİ İLHAN YERLİKAYA 
    AK PARTİ AYŞE TÜRKMENOĞLU

    AK PARTİ CEM ZORLU

    AK PARTİ HÜSEYİN ÜZÜLMEZ

    AK PARTİ MUSTAFA BALOĞLU

    AK PARTİ MUSTAFA KABAKCI 
    AK PARTİ GÜLAY SAMANCI

    AK PARTİ MUSTAFA AKIŞ

    AK PARTİ HARUN TÜFEKÇİ

    CHP ATİLLA KART

    MHP FARUK BAL 
    MHP MUSTAFA KALAYCI

    KÜTAHYA 
    AK PARTİ SONER AKSOY

    AK PARTİ HASAN FEHMİ KİNAY

    AK PARTİ İDRİS BAL 
    AK PARTİ VURAL KAVUNCU

    MHP ALİM IŞIK

    MALATYA
    AK PARTİ MAHMUT MÜCAHİT FINDIKLI

    AK PARTİ MUSTAFA ŞAHİN

    AK PARTİ ÖZNUR ÇALIK

    AK PARTİ HÜSEYİN CEMAL AKIN

    AK PARTİ ÖMER FARUK ÖZ

    CHP VELİ AĞBABA

    MANİSA
    AK PARTİ HÜSEYİN TANRIVERDİ

    AK PARTİ RECAİ BERBER

    AK PARTİ UĞUR AYDEMİR

    AK PARTİ MUZAFFER YURTTAŞ

    AK PARTİ SELÇUK ÖZDAĞ

    CHP HASAN ÖREN 
    CHP ÖZGÜR ÖZEL

    CHP SAKİNE ÖZ

    MHP SÜMER ORAL

    MHP ERKAN AKÇAY

    MARDİN
    AK PARTİ MUAMMER GÜLER

    AK PARTİ GÖNÜL BEKİN ŞAHKULUBEY

    AK PARTİ ABDURRAHİM AKDAĞ

    BAĞIMSIZ GÜLSER YILDIRIM

    BAĞIMSIZ EROL DORA

    BAĞIMSIZ AHMET TÜRK

    MERSİN
    AK PARTİ AHMET TEVFİK UZUN

    AK PARTİ ÇİĞDEM MÜNEVVER ÖKTEN

    AK PARTİ MEHMET ZAFER ÇAĞLAYAN

    AK PARTİ NEBİ BOZKURT

    CHP ALİ RIZA ÖZTÜRK

    CHP AYTUĞ ATICI

    CHP İSA GÖK

    CHP VAHAP SEÇER

    MHP ALİ ÖZ

    MHP MEHMET ŞANDIR
    BAGIMSIZ ERTUĞRUL KÜRKÇÜ 

    MUĞLA
    AK Parti ALİ BOĞA

    AK PARTİ YÜKSEL ÖZDEN

    CHP TOLGA ÇANDAR

    CHP NURETTİN DEMİR

    CHP ÖMER SÜHA ALDAN 
    MHP MEHMET ERDOĞAN

    MUŞ 
    AK PARTİ FARUK IŞIK

    AK PARTİ MUZAFFER ÇAKAR

    BAĞIMSIZ DEMİR ÇELİK

    BAĞIMSIZ SIRRI SAKIK

    NEVŞEHİR
    AK PARTİ AHMET ERDAL FERALAN

    AK PARTİ MURAT GÖKTÜRK

    AK PARTİ EBUBEKİR GİZLİGİDER

    NİĞDE 
    AK PARTİ ALPASLAN KAVAKLIOĞLU

    AK PARTİ ÖMER SELVİ

    CHP DOĞAN ŞAFAK

    ORDU
    AK PARTİ İDRİS NAİM ŞAHİN

    AK PARTİ MUSTAFA HAMARAT

    AK PARTİ FATİH HAN ÜNAL

    AK PARTİ İHSAN ŞENER

    AK PARTİ HARUN ÇAKIR 

    CHP İDRİS YILDIZ

    OSMANİYE
    AK PARTİ SUAT ÖNAL

    AK PARTİ DURDU MEHMET KASTAL

    MHP DEVLET BAHÇELİ

    MHP HASAN HÜSEYİN TÜRKOĞLU

    RİZE
    AK PARTİ HAYATİ YAZICI

    AK PARTİ HASAN KARAL

    AK PARTİ NUSRET BAYRAKTAR

    SAKARYA
    AK PARTİ HASAN ALİ ÇELİK
    AK PARTİ AYHAN SEFER ÜSTÜN

    AK PARTİ ŞABAN DİŞLİ

    AK PARTİ AYŞENUR İSLAM

    AK PARTİ ALİ İHSAN YAVUZ

    CHP ENGİN ÖZKOÇ

    MHP MÜNİR KUTLUATA

    SAMSUN 
    AK PARTİ MUSTAFA DEMİR

    AK PARTİ SUAT KILIÇ

    AK PARTİ CEMAL YILMAZ DEMİR
    AK PARTİ TÜLAY BAKIR

    AK PARTİ AKİF ÇAĞATAY KILIÇ

    AK PARTİ AHMET YENİ

    CHP AHMET HALUK KOÇ

    CHP AHMET İHSAN KALKAVAN

    MHP CEMALETTİN ŞİMŞEK

    SİİRT 
    AK PARTİ AFİF DEMİRKIRAN

    AK PARTİ OSMAN ÖREN

    BAĞIMSIZ GÜLTAN KIŞANAK
    SİNOPAK PARTİ MEHMET ERSOY

    CHP ENGİN ALTAY

    SİVAS
    AK PARTİ İSMET YILMAZ

    AK PARTİ MESUDE NURSUNA MEMECAN

    AK PARTİ HİLMİ BİLGİN

    AK PARTİ ALİ TURAN

    CHP MALİK ECDER ÖZDEMİR

    ŞANLIURFA
    AK PARTİ ABDULKADİR EMİN ÖNEN

    AK PARTİ ABDULKERİM GÖK

    AK PARTİ FARUK ÇELİK

    AK PARTİ HALİL ÖZCAN

    AK PARTİ MAHMUT KAÇAR

    AK PARTİ MEHMET AKYÜREK
    AK PARTİ MEHMET KASIM GÜLPINAR

    AK PARTİ SEYİT EYYÜPOĞLU

    AK PARTİ YAHYA AKMAN

    AK PARTİ ZEYNEP ARMAĞAN USLU

    BAGIMSIZ İBRAHİM AYHAN
    BAGIMSIZ İBRAHİM BİNİCİ

    ŞIRNAK 
    AK PARTİ MEHMET EMİN DİNDAR

    BAĞIMSIZ FAYSAL SARIYILDIZ

    BAĞIMSIZ HASİP KAPLAN

    BAĞIMSIZ SELMA IRMAK

    TEKİRDAĞ
    CHP CANDAN YÜCEER

    CHP EMRE KÖPRÜLÜ

    CHP FAİK ÖZTRAK

    AK PARTİ ÖZLEM YEMİŞÇİ

    AK PARTİ TEVFİK ZİYAEDDİN AKBULUT

    MHP BÜLENT BELEN
    TOKATAK PARTİ ZEYİD ASLAN

    AK PARTİ ŞÜKRÜ AYALAN

    AK PARTİ DİLEK YÜKSEL

    CHP ORHAN DÜZGÜN

    MHP REŞAT DOĞRU

    TRABZON 
    AK PARTİ FARUK NAFIZ ÖZAK

    AK PARTİ ERDOĞAN BAYRAKTAR

    AK PARTİ AYDIN BIYIKLIOĞLU

    AK PARTİ SAFİYE SEYMENOĞLU

    CHP MEHMET VOLKAN CANALİOĞLU

    MHP KORAY AYDIN

    TUNCELİ
    CHP KAMER GENÇ

    CHP HÜSEYİN AYGÜN

    UŞAK 
    AK PARTİ İSMAİL GÜNEŞ

    AK PARTİ MEHMET ALTAY

    CHP DİLEK AKAGÜN YILMAZ
    VANAK PARTİ BURHAN KAYATÜRK

    AK PARTİ FATİH ÇİFTCİ

    AK PARTİ GÜLŞEN ORHAN

    AK PARTİ MUSTAFA BİLİCİ

    BAGIMSIZ AYSEL TUĞLUK

    BAGIMSIZ KEMAL AKTAŞ

    BAGIMSIZ NAZMİ GÜR

    BAGIMSIZ ÖZDAL ÜÇER
    YALOVAAK PARTİ TEMEL COŞKUN

    CHP MUHARREM İNCE

    YOZGAT
    AK PARTİ BEKİR BOZDAĞ

    AK PARTİ ERTUĞRUL SOYSAL

    AK PARTİ YUSUF BAŞER

    MHP SADİR DURMAZ

    ZONGULDAK
    AK PARTİ KÖKSAL TOPTAN

    AK PARTİ ERCAN CANDAN

    AK PARTİ ÖZCAN ULUPINAR

    CHP MEHMET HABERAL

    CHP ALİ İHSAN KÖKTÜRK